Интервю от 17.09.2020г
София. Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио„Фокус“Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
„Наистина стопанската зърнена реколта 2019/2020 година се оказва доста откъм количество. България прибра около милион и половина тона по-малко пшеница, но наред с лошите новини имаме и много добри. У нас се роди и отгледа зърно с изключително високи хлебопекарни качества и точно тази пшеница е ангажирана за производството на хляб. Необходими са около 1 милион и 200 хиляди тона за връзване на хлебния баланс на страната както за производството на хляб, така и за производството на всякакви тестени и сладкарски изделия. Този баланс е абсолютно гарантиран и за него не бива да има каквито и да било притеснения у производителите и у потребителите“, обясни тя.
Мариана Кукушева отчете, че годината е тежка не само за България, но и за големите зърнодобивни държави в света, като отбеляза, че засушаването е трайна тенденция. По думите й хлебопроизводителната пшеница в световен мащаб има категоричен тренд нагоре в цената. В последните 10 дни се наблюдава сериозно покачване на цената на брашното в големите европейски държави, добави тя. Предстои да започне работа с реколта 2019/2020, каза още Кукушева, като изрази съмнение да има някой в преработвателната промишленост, който да преглътне големите маржове. Влияние върху себестойността на хляба ще окажат още цената на работния труд, на газа и тока, допълни председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Въпреки това, според нея „дивата конкуренция“ между хлебарите пази цената на хляба.
Автор Марияна Валентинова, Информационна агенция "Фокус"
Интервю от 17.09.2020г.
София. Сивият сектор в хлебопроизводството не е намалял, предприятия работят необезпокоявани от контролните органи в рамките на зоната на здрача. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
„Легалните производители отговориха на изискването на Наредба 18, в която те инвестираха милиони левове. Стана ясно, че наредбата не само не тръгна, но няма и никакви шансове да тръгне. По този начин Правителството ни постави в неконкурентни отношения със сивия сектор, който не го хващат никакви наредби, никакви изисквания и контрол“, обясни тя.
Според Мариана Кукушева няма шансове Наредба 18 да бъде приета поне до края на годината. Тя изрази надежда, че наредбата ще влезе в сила от 1 януари 2021 година.
Автор Марияна Валентинова, Информационна агенция "Фокус"
интервю за Радио Добруджа на 14.09.20г./ материал на Даниела Русева
„Цената на хляба не може да остане непроменена.Тя следва тенденциите на пазара на труда, на пазара на суровините, на енергията и на транспорта”, коментира за радио „Добруджа” Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „В последната седмица се наблюдава повишаване на цените на пшеницата на международните пазари. Цената расте във Франция, Германия и Италия. При всичко това, както и новите цени на газта, на цената на човешкия труд, на очакваната нова цена на електричеството и като прибавим 20% ДДС, който се заплаща от крайния потребител, цената на хляба не може да остане непроменена", категорична е тя.
Мариана Кукушева не се ангажира да прогнозира срок и време, в които тази цена ще претърпи промени. „Все още зърното почива в складовите бази. Обикновено мелниците започват да работят с житната реколта на текущата година едва във втората десетдневка на месец октомври. Не бива да се пропуска и фактът, че себестойността на хляба е различна за всеки производител”, добави още тя.
По думите й хлебният баланс на страната е осигурен и суровината за производството на хляб е в достатъчно количество.
За това колко са фалиралите фирми и какви са резултатите от икономическия удар върху бранша, нанесени от коронавирусната пандемия и извънредното положение, ще може да се говори едва през следващата година. „В периода на тежката изолация и пандемия, много малки пекарни спряха своето производство, но това не означава, че са фалирали, защото преустановяването на дейност не винаги е фалит”, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Мнението на Мариана Кукушева е, че сивата икономика в бранша продължава да поддържа висок процент, защото все още не е в полезрението на органите на контрола. По думите й тя не е рискова, защото върви по отъпканите пътеки на „бялата” икономика и именно за това не пострада от пандемията. М. Кукушева изтъкна сериозната необходимост от въвеждането на Регистър на превозните средства, които транспортират хляб и хлебни изделия, което ще доведе до пълно „осветяване” на дистрибуцията на тези продукти, защото тя все още е част от сивата икономика. „Това е регламентирана практика в Европа, която е крайно време да започне да работи и у нас”, категоричен е браншовикът.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя