материал на vesti.bg от 12.09.2020г.
Сушата в Добружда доведе до огромни загуби на стопаните. Затова те поискаха годината да бъде обявена за форсмажорна. Над 120 добруджански производители внесоха подписка в областната администрация.
Такива години е имало и друг път, но никой не помни бедствие с подобни мащаби, което да порази и пролетната, и есенната реколта.
„Равносметката за настоящата стопанска година е изключително неприятна за земеделските производители. Имаше суша, слани, липсата на валежи, липсата на зимна влага”, заяви Валентин Василев, среден земеделски производител пред NOVA.
„26 000 дка с хлебно зърно бяха разорани още през май. Средният добив от пшеницата за област Добрич е 178 кг/дка, но не всички стопани могат да се похвалят с такъв резултат”, каза Валентин Вълчев, председател на ЗК „Зора – 95”, с. Малка Смолница.
„Аз смятам, че има всички условия годината да бъде обявена за форсмажорна.
Липсата на паричен ресурс и вътрешната задлъжнялост между фирмите неминуемо ще се отрази на фирмите, които продават торове, препарати, резервни части и селскостопански машини”, каза още Василев.
Всъщност засушаване се наблюдава от 2-3 години насам, но в по-малка степен. От миналата есен в Добричко не е падал дъжд със стопанско значение и влага в почвата на практика няма. Изчерпани са и всички финансови ресурси.
Производителите са песимистично настроени и за новия стопански сезон.
Миналата година по това време Валентин Вълчев вече е изорал половината си ниви. В твърдата, като изпечена глина земя днес не смее да пусне плуговете, защото се трошат, а инвентарът е скъп.
Фермерите заявяват, че не искат пари от държавата, а помощ като безлихвени или нисколихвени кредити и облекчения, за да могат да засеят отново.
заради лошата реколта коментира в ефира на предаването „Събуди се” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
„Световният съвет по продоволствие към ОНН даде прогноза за цените на храните в световен мащаб. Цената на брашното в момента във Франция, Германия и Италия се е вдигнала с 20 %. Цената в България се определя от международния пазар”, поясни тя. По думите ѝ няма да се наложи да внасяме пшеница. Тя допълни, че по време на пандемията малките хлебопекарни затвориха.
Целия разговор чуйте във видеото горе.
Интервю за Агро Клуб от 26.08.20г. Автор: София Белчева
Общият годишен оборот от продажбата на хляб в България надвишава 1,5 млрд. лева годишно, сочат изчисления на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. В същото време около 40% от сектора е част от т.нар “сива икономика” и на практика 40% от обявения оборот не влиза в държавната хазна. Това заяви в интервю за Агро Клуб Мариана Кукушева, председател на УС на Съюза на хлебарите.
По данни на Евростат, в България, заедно с Румъния и Полша хлябът е най-евтин (през 2019 г.) от държавите в ЕС. На какво, според вас, се дължи това? - Българският хляб е най-евтината храна не само в ЕС, а в целия свят. Много са причините, които обуславят това. Една от тях е фактът, че България произвежда своята първична суровина за производството на хляб. Вторият фактор е, че в хлебопроизводството са инвестирани предимно български капитали. Ние нямаме производител с произход извън България. Трети фактор - хлябът по БДС, който е най-популярен, се произвежда по традиционна рецепта, която не изисква особена сложност. На четвърто място, но не и по важност, е фактът, че хлябът се произвежда основно през нощта. Това създава условия за съществуващата сива икономика, която е около 40% за сектора. Няма проследимост и контрол от страна на контролните органи - не само Българската агенция по безопасност на храните, но и Инспекцията по труда, НАП, ДАНС, Транспортното министерство…
С оглед на всичко това, и заради съществуващата сива икономика, която води до укриване на доходи и данъци, килограм български хляб се оказва най-евтината истинска храна в света. Това е икономически парадокс, защото в същото време общият оборот от продажбата на хляб за страната, по наши изчисления, надвишава 1,5 млрд. лева годишно. И когато махнете от 1,5 млрд. лв. 40%, ще разберете, че сумата е огромна и тя не минава през осветените булеварди на данъкоплатците, а изцяло се върти в други кръгове. Убедени сме, че част от тази сума служи за финансиране на определени групировки, които са в “зоната на здрача”.
Искам да отбележа още нещо - трите цитирани държави - Румъния, България и Полша - са държавите, които имат най-голям сив сектор в хлебопроизводството в целия Европейския съюз, освен че и трите държави сами произвеждат суровината за производството си.
Смятате ли, че приетият през месец юни Закон за храните може да доведе до изсветляване на сектора? - В новия Закон за храните остана и беше одобрено от Европейската комисия нашето изключително искане, облечено в законодателна форма, да бъде регистрирана логистиката и върху нея да се осъществява контрол. Защото, където и да се произвежда хлябът, той не се продава на място. Той достига до крайния потребител чрез превозни средства, които го доставят до краен търговец. Този участък между производство и реализация на хляб към момента все още няма никакъв контрол…
Говорим за дистрибуцията на хляба, нали така?- Точно така - дистрибуцията. Нашето желание е да се създаде един регистър на превозните средства. Всеки бизнес оператор ще има своя уникален номер, за да може където и да се движи съответното превозно средство, да е възможно да се осъществи съответният контрол. Тогава ще е ясно къде е произведена тази храна и до кой краен търговец се транспортира.
На какъв етап е разработването на нормативната уредба за прилагане на Закона за храните?- Ние като браншови съюз участваме в работни групи за подготовка на нормативна уредба. Към момента обаче нямаме информация да се подготвя, вероятно заради летния сезон.
Във всичките тези години на хлебопроизводство и демокрация се оказа, че няма политическа воля за осветяване на производството на хляб. Цената на хляба интересува само вас - медиите. Към цената на хляба няма политически интерес. Ако имаше такъв, при нас щеше да бъде въведена диференцирана ДДС ставка за хляба. За всички политически сили е много удобно да събират стотинките на най-възрастното население, за да пълнят държавната хазна с 20% ДДС.
Можете ли да кажете кои са основните канали, чрез които българският хляб достига до потребителя и по конкретно за търговските вериги като фактор за достигането на хляба до крайния потребител?- Търговските вериги от една страна осветиха немалък % от хлебопроизводството и към момента е факт, че не може да си доставчик, в която и да било търговска верига, и да не си регистриран по ДДС и да не внася своя данък към хазната. Търговската верига е крайният търговец. Чак след прибавяне на ценовия пакет (около 40%) на търговските вериги към доставната цена на хляба, следва общо начисление на ДДС.
Бихте ли обяснили? -Ако съвсем условно приемем, че доставната цена на един масов хляб тип Добруджа, е 60 ст., към тази доставна цена търговската верига добавя още 40 ст., които са нейният ценови пакет, свързан с реализацията на хляба, подреждането му на регалите и т.н.разходи за извършване на търговска дейност - чак върху получената сума от 1 лев следва начисление на ДДС. От този пример се вижда, че най-уязвим е производителят на хляб. Поради тази причина немалко производители бяха принудени да затворят своите предприятия, а други минаха в ситуация на икономически фалит.
Хлябът е най-бързооборотната храна, но и най-рисковата като производство. Малката му трайност, ежедневната реализация на продукта, води до много голям търговски риска, който при непрофесионално отношение от страна на производителя, може да доведе до фалити.
Тоест ролята на търговските вериги за пазара с хляб е значителна?- Бих отговорила ясно и категорично - един производител, ако не е доставчик в търговска верига, трудно би имал икономическа стабилност по отношение на натоварване и оптимално уплътняване на производството. Когато мощностите не са оптимално натоварени, започват да трупат загуби, които в крайна сметка се превръщат в големи числа.
Слаба реколта като количество, но пшеница с високи хлебопекарни качества отчетоха зърнопроизводителите тази година? Имате ли наблюдения по отношение на качеството на зърното или все още е рано?- Още е рано да коментираме какви са действителните хлебопекарни качества на реколта 2020, но е факт, че България е традиционен производител на хлебна пшеница, която има високи хлебопекарни качества. Ние сеем точно такива сортове. А там, където това е невъзможно, се сеят пшеници за производство на фуражи.
Независимо от компрометираната като количество, и на места като качество реколта, нямаме никакви притеснения за качеството на българската пшеница за производство на български хляб.
В момента колегите вече са създали своите търговски договори и са обезпечили производството си на хляб, но все още тече санитарният период, в който пшеницата почива в хамбарите.
Какви количества пшеница ще са нужни за хлебопроизводството?- Необходими са ни около 1,1 млн. тона за вътрешното потребление. Факт е, че заради намаленото количество на реколта 2020 ще се отрази на износа, тъй като българските зърнопроизводители имат по-малки количества за външния пазар, спрямо миналата година.
Според статистиката за изминалата стопанска година сме изнесли толкова пшеница, колко сме произвели тази година…- Точно това сочи официалната статистика. Вярно - годината е тежка, но има още един фактор, който не е за пренебрегване. Годината е тежка не само за българските зърнопроизводители, но и за тези в цяла Европа и традиционни зърнопроизводителни държави като Германия, Франция, Италия.
Какво е мястото на лимеца и ръжта в хлебопроизводството през последните години?- Факт е, че лимецът е застъпен като суровина в смесени брашна и в някои видове хлябове. Но хляб от лимец не може да се произведе, защото лимецът няма необходимото белтъчно съдържание (т.нар.глутен) и не може да развие ферментация.
Що се отнася до ръжта, България никога не е потребявала чист ръжен хляб, поради същата причина - хлябът по БДС ръжено-пшеничен се произвежда с пшенично и ръжено брашно в пропорция 60/40, за да се получи ферментационният процес, което позволява да се обработи и изпече.
Къде е мястото на малките пекарни, които са основно в по-големите градове и предлагат по-голямо разнообразие от хлябове?- Не мога да пренебрегна труда на малките производители, които търсят и разработват различни и нови рецепти, за да привлекат вниманието на клиента. Но категорично трябва да заявя, че индустриалното производство на хляб и тестени изделия в България, е на едно от водещите места изобщо в европейската икономика. При него има въведени много допълнителни серификационни системи, които следят не само безопасността, но гарантират качеството на продукта.
Малките пекари обикновено имат малки хлебопекарни и предлагат по-широка гама продукти, но да не забравяме, че голяма част от тях, всъщност продават към крайния клиент продукти, произведени от индустриалните хлебопроизводители, които им се доставят, а те на място изпичат. Процесът на производство на тестени и сладкарски изделия е изключително бавен, когато се прави в малки количества и без механизация. С оглед на това, една малка хлебопекарна, не е в състояние да произведе цялата гама продукти като количество. Малките хлебопекарни имат 1-2 продукта, собствено производство и това е установена практика, която се прилага в целия свят.
Интервю на София Белчева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментар на Мариана Кукушева в медия www.pariteni.bg от 24.07.20г.
Стопаните отчитат по-слаба реколта от пшеница тази година
Жътвата на пшеница е към края си, но заради климатичните условия предходната година. Логичният въпрос, който си задаваме, е ще дали хлябът ще поскъпне.
4,5 млн. тона е очакваното количество произведена пшеница при 6 милиона през м.г. Това показва равносметката от прибраното до момента над 95% зърно.
„Ниските добиви на пшеница са притеснителни, но те ще повлияят на количеството на износа, тъй като ¾ от своята реколта" заяви пред БНР Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Според нея няма място за притеснение що се отняся до вътрешното потребление, което се нуждае от 1 млн.тона пшеница за производството на хляб и на тестени и сладкарски изделия.
"По правило пшеницата с най-добри хлебопекарни качества остава у нас”, уточни Кукушева.
Заради предупреждението на ООН, че се задава недостиг на основни хранителни продукти за човечеството, борсовата цена на пшеницата в момента се покачва.
"Не мога да дам прогноза за цената на хляба, първо, защото всеки хлебопроизводител има собствена себестойност и, второ, ние не можем да коментираме каква ще бъде цената на този основен хранителен продукт – добавя Мариана Кукушева. ‒ Пазарът чрез конкуренцията регулира най-правилно баланса между търсенето и предлагането. Рано е да говорим за цени и защото работим с миналогодишната реколта. Ползването на новата реколта ще започне през октомври. Дотогава ще видим какво ще се случи с цената на електроенергията и на петрола, тъй като тя се отразява върху себестойността на хляба.”
Мариана Кукушева изтъква и че в цената на един хляб се влага между 35 и 40 на сто човешки труд. А в момента всички увеличени разходи, свързани с въвеждането на извънредния режим на работа заради епидемията, са за сметка на производителите. Въпреки това от началото на кризата хлебарите не са оставили нито един потребител без хляб, дори в най-отдалечените места.
Има ли обаче фалирали фирми? " Доста дълъг период останаха затворени малките пекарни и сладкарниците от семеен тип и то в областните градове -отговаря Мариана Кукушева. – В момента всички те отново са отворени. Иначе обявяването на несъстоятелност е тежка процедура, която минава през съда. Засега нямаме информация за фалирали членове на нашата организация, а тя представя 93% от фирмите, работещи в хлебопроизводството и сладкарството.“
За разлика от честните хлебопроизводители, сивият сектор не е пострадал от кризата. „Даже мисля, че сивият сектор доста уютно работи, тъй като контролът е изключително занижен – обяснява Мариана Кукушева. – Очакваме по-голям контрол от страна на държавата, но не го получаваме, може би защото Агенцията по контрол и безопасност на храните има много задачи, свързани с голямата тема „Храни”. Възлагаме огромна надежда за борба със сивия сектор и върху новия Закон за храните. Осветяването на тази част от бизнес веригата би могло да гарантира, от една страна, абсолютна безопасност и качество на произвежданите продукти, а, от друга, осветяване на пътя от производителя да крайния потребител или търговец.”
От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите се надяват много сиви обороти да излязат на светло.
„Но за целта трябва да има изключителен държавен контрол”, подчертава неговият председател.
Представителите на бранша очакват също така нормативната уредба за прилагането на Закона за храните в най-кратък срок да бъде подложена на публично обсъждане.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя