Цена на тока,ДДС,"вредни" храни

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

20% ДДС не е по джоба на българския потребител според бизнеса

След като премиерът Бойко Борисов се ядоса на бизнеса, че цените на горивата падат, а на цените на продуктите не, днес и бизнесът отвърна на удара. Оказа се, че политиките и решенията на кабинета не позволявали спад на цените.
Доставната цена на хляба е като от 1989 година без ДДС,обясни в ефира на Нова тв Мариана Кукушева от националния съюз на сладкарите.

Има търговска надценка и 20% ДДС за държавата в цената на крайния продукт, подчерта тя. Кое да свалим, попита Кукушева.

От август 2015 с 20% са се увеличили фактурните стойности за бизнеса. 20% ДДС са изключително много за джоба на българския потребител, категорична е тя. За пример тя посочи въведената в енергетиката такса „задължение към обществото”.

Кабинетът вдигнал и минималната работна заплата от 2016 на 420 лева, което отежнявало бизнеса. Цените на енергията също пречели за спад на цената на крайния продукт. Ние сме в енергоемък сезон, оправда се Кукушева.

Мика Зайкова, икономически и социален експерт, обаче не се съгласи с оправданията на бизнеса. Цените на горивата са 4-ти по скъпотия в ЕС, каза тя.

В България има картел, убедена е Зайкова и призова КЗК да проучи въпроса. Хляб „Добруджа” е поскъпнал с 0,3% през миналата година по данни на НСИ.  С 2,1% са скочили сладкарските изделия, каза Мика Зайкова. В същото време, по думите й, страната е в дефлационен синдром.

80% са бедните у нас, заяви Мика Зайкова, според която сивата икономика е виновна за високите цени. 50% е сивата икономика, категорична е тя.

Да не се спекулира с минималната работна заплата, призова Зайкова бизнесът.  Какво ви пречи минималната работна заплата, ядосано попита синдикалистът.

 

Източник: News.bgbgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2019 година.
Изтегли от ТУК

Още по темата

 
vagandietaВеган диетата е свързана с възможен риск за здравето при пеленачета и деца, поради тяхната необходимост от по-голямо количество нутриенти по време на растежа.
Изтеглете от ТУК
Проверка на БАБХ установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки
Вижте повече: ТУК
pismoИкономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания .
Изтеглете от ТУК
pismoЗакон за данък за обществено здраве .
Изтеглете от ТУК
pismoПресконференция от подписването на спо разумението между КТ "ПОДКРЕПА" И НБСХС- 21.03.2016 г.
Изтеглете от ТУК

ОБРЪЩЕНИЕ

Поздравителен адрес от мининистър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов по случай Спасовден - Деня на хлебаря.

 

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

25 години Булпек

Puratos

Lesaffre

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512