История на хляба

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Поздравителни адреси за деня на хлебаря

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОМБУДСМАНА НА Р. БЪЛГАРИЯ Г- ЖА МАЯ МАНОЛОВА ТУК
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ Г- Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ ТУК
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Г- ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕКИЕТО И ХРАНИТЕ- НАРОДНО СЪБРАНИЕ ТУК
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА АЗПБ ТУК
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР ТУК
Поздравителен адрес от президента на ИА ФОКУС- г-н Кр. Узунов ТУК
Поздравителен адрес от Министър Танева ТУК
Поздравителен адрес от Министър Лукарски ТУК
Поздравителен адрес от омбудсман Мая Манолова ТУК
Поздравителен адрес от д-р Дамян Илиев - БАБХ ТУК
Приветствие на Мариета Захариева до председателя на НБСХС г-жа Мариана Кукушева ТУК
Българска стопанска камара ТУК
Националната лозаро-винарска камара ТУК
Поздравителен адрес от Ивайло Иванов - управител на Интер Експо Център ТУК
Агенция "Фокус" ТУК
"Стандарт" ТУК
Поздравителен адрес от Валерия Велева ТУК
Вестник "Монитор" ТУК
Поздравителен адрес от "СХП" ТУК
Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България ТУК
Съюз на пивоварите в Република България ТУК
Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България ТУК
Поздравителен адрес от инж. Димитър Зоров- Председател на УС на АМБ ТУК
Поздрав до УС на НБСХС ТУК
Поздравителен адрес от Венцислав Върбанов ТУК
Институт за стратегии и анализи ТУК

История на хляба

Знаете ли кой е най-старият занаят на Земята? Не познахте – това е хлебарството.
Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Първите сведения са от къснaта неолитна епоха (от 6000 до 4000 г. пр. Хр.). Археолозите са открили каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното.
Съхраняването на брашна и жито в големи количества, води до появата на стратегически зърнени резерви - житници. Една от теориите за създаване на първите урбанистични селища и градове е именно появата на житниците. В древен Египет хлябът започва да се продава в специални магазини – хлебарници.
Думата "хляб" най-вероятно е произлязла от готската дума hlaifs. Вероятно от тази дума произлизат и съвременните думи на други езици: на руски - хлеб, на фински - leipä, на естонски - leib и др.
Първите хлебни изделия са били вероятно приготвени от едросмляно брашно и вода. И са се пекли върху нагорещените от Слънцето камъни. Затова първите хлябове са били като тънка питка – традиция, която се е запазила и до днес в арабския свят (да си припомним дюнера).
Първоначално тестото не е ферментирало (втасвало), а се е пекло директно. Пак някъде в древността, най-вероятно случайно, са добавили старо тесто към новозамесеното и установили, че хлябът станал по-пухкав и по-вкусен. Така се появил квасът – смес от брашно и вода, оставена на топло за да ферментира, благодарение на съдържащите се в брашното ензими. Това е първата технологична промяна в производството на хляб. И до днес тази технология се използва, макар и много ограничено.
Въпреки, че заквасването на хлебното тесто е било използвано от най-древни времена, разбирането на процеса става на доста по-късен етап. Това води до появата на маята. Първият заквасващ продукт се счита, че е бил най-вероятно бирената мая, който приготвяли от бирена пяна.
Заквасването довежда до появата на различни видове теста и съответно на различни видове хлебни изделия. Например древногръцкият писател Атиней описва различните видове хляб, които са били разпространени в Древна Гърция.
Съвременната хлебна мая е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Започва да се прилага във втората половина на 19 век и е втората технологична промяна при производството на хляб.
Всички сме чували израза "Продава се като топъл хляб". Затова пред хлебарите винаги е стоял въпроса как да го направят винаги топъл за клиента. Това е довело до третата технологична промяна при производството на хляб – двойното изпичане. На определен етап от производствения процес хлебното изделие се замразява шоково, доставя се замразено до магазина и там се доизпича. Тези обекти са популярни с названието си „горещи точки”. Там хлябът е винаги топъл и прясно изпечен.
Според природо-климатичните условия и традиции, различните народи са консумирали различни видове хляб от различно брашно. Южните – пшеничен, северните – предимно ръжен. Например във Франция най-популярна е бялата багетa (франзела), в Германия – рогенмишброт (ръжено-пшеничен хляб), щолен (коледен хляб) в Австрия - щрудел, виенски хляб, в Шотландия - "скотълз", в Италия - полента, пица, макаронени изделия, Гърция - хляб с маслини, хляб със слънчогледово семе, пита и т.н. Една от версиите за мощта на южните държави в ранните векове, когато физическата сила е била решаваща, е именно усвоената технология за производство на пшеничен хляб.
Много народи използват хляба, като символ за различни обреди и ритуали, които са основополагащи в ценностната им система. Това показа фунадаменталното място, което заема хляба в човешкото развитие.
Например в християнски ритуали хлябът и виното символизират христовата плът и кръв. В България посрещането с хляб и сол символизира гостоприемство и приятелство.

Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите, произвеждащи хляб и брашно по УС „България“ за периода 20.04.2017 г. – 20.04.2018 г.
Изтегли от ТУК

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя
-------------------------------------------------

Обръщение на министър проф. Бозуков изтегли от ТУК

   

   

Галерия Дискусионен клуб

Откриха изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ

Откриването направиха зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и омбудсманът Мая Манолова

IMG 1267

Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева, омбудсманът на Република България Мая Манолова, Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център...

Прочети повече

БУЛПЕК 2017 г. - Обзор : ТУК

Puratos

Lesaffre

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512