За Вас потребители

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Кръгла маса „Хлябът – храна на боговете и на хората от 21 век“

На 06.11.2014 год. в рамките на съпътстващата програма на изложенито БУЛПЕК в Интер Експо Център, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите организира кръгла маса на тема; „Хлябът – храна на боговете и хората на 21 век”.
    С презентации участваха известният диетолог проф. Донка Байкова, доц. Веселка Дулева - началник отдел „Храни и хранене в Национален център по обществено здраве и анализи", проф. Гроздан Караджов – Университет по хранителни технологии, гр. Пловдив.
    Гост на събитието беше световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова,
    На кръглата маса бяха представени интересни факти от историята на хляба и храненето на хората.
Проф. Байкова разгледа обширно полезността на хляба, като основна храна за човека.

Най-полезен е пълнозърнестият хляб, защото в него цялото зърно е запазено – с обвивката, с вътрешността, със сърцевината. В обвивката се намират витамините и минералите, във вътрешността му се намират предимно въглехидратите, в зародиша са белтъците и мазнините. Ако човек не консумира достатъчно от този вид храни, организмът му задължително започва да си ги търси чрез приема на трици - дали овесени, дали пшенични. Това е защото организмът страда от дефицит на т.нар. диетични фибри – влакнини, които винаги имат своето полезно действие по отношение на перисталтика на червата и изхвърляне на голяма част от попадналите токсични агенти от околната среда.
Пропионовата киселина, която е един от продуктите при ферментацията на хляба, от своя страна потиска активността на ензимите в производството на холестерола в черния дроб
Доц. Веселка Дулева подчерта, че зърнените храни доставят основната част от енергията за деня.
Българинът, който консумира средно около 150 гр. хляб дневно, като между 6 и 10 грама от това количество се пада на пълнозърнестия хляб
    В презентацията си проф. Гроздан Караджов аргументира защо хлябът е функционална храна, а именно:
1.    Той е традиционен хранителен продукт;
2.     консумира се като обикновена храна;
3.     съставен е от натурални суровини, в естествена или повишена концентрация;
4.    Има положителен ефект върху определени функции на човешкия организъм, но по-голям от този на обичайната храна;
5.    Притежава способността не само да поддържа, но и да подобрява състояние и здравето, и да намалява риска от определени заболявания;
6.    Има потенциала да допринася за положителен физиологичен ефект, който се изразява в повишаване качеството на живот, активирайки физичните и интелектуалните възможности;
7.    Има научно доказан ефект и е разрешен от оторизирана за това европейска институция.
Хлябът е най-балансираната храна по отношение съдържанието на основните хранителни вещества - въглехидрати, белтъци и мазнини, съобразно нуждите на човешкия организъм. Хлябът отговаря изцяло на всички дефиниции, както и на всеки един от седемте принципа на Европейскта концепция  за функционална храна.

Хлябът е част от здравословната диета дори на българските състезателки по художествена гимнастика, сподели световната шампионка Мария Петрова, която взе участие в дискусията на кръглата маса. Зърнените храни доставят основната част от енергията за деня – около 55-65%, тяхната енергийна стойност обаче е сравнително ниска, ако не им се добавят мазнини. Като абсолютно погрешно определиха експертите по хранене разпространеното мнение, че хлябът трябва да се избягва, тъй като консумацията му води до свръхтегло и затлъстяване.



Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2019 година.
Изтегли от ТУК

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

25 години Булпек

Галерия Булпек 2018

Puratos

Lesaffre

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512