Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Хлебарите съветват: Изберете козунака в магазин, задължително пакетиран и с ясно съдържание

16 Април 2020, Материал на Андреа Драганова, Tribune.bg.

В бранша отчитат ръст в търсенето на хляб: Това показва за важността му в менюто на българина.

Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите ексклузивно пред Tribune.bg.

Как се справя браншът в условията на извънредно положение, какви са мерките, които сте предприели, засилена ли е още повече хигиената?

Като цяло в хранителното производство хигиенните стандарти са много по-високи. Българските хлебари и сладкари по принцип са въвели добри производствени практики в своите предприятия. Не малко от тях, особено големите хлебопроизводители, са въвели и надградили още четири-пет международни стандарта за хигиенност, с което гарантираме по-високата хигиенна и здравна сигурност.

Разбира се, сега целият процес е подчинен на екшън планове, по които се работи в ситуацията на пандемията COVID-19. Така че що се отнася до бранша - хлебопроизводство и сладкарство, при нас мерките за хигиенна и здравна сигурност са изключително високи.

Предстои Великден, как да си изберем хубав козунак с мляко и яйца, как вървят цените? Как да се познае хубавия козунак по друго освен цената?

Не мога да коментирам цените, поради факта, че всеки производител има специфична цена за своето производство. Така или иначе българите от години потребяват предимно български козунаци, а добрият български козунак първо в настоящия модел трябва да е пакетиран. Второ – трябва да има ясно съдържание на съставките, които са вложени в неговото производство – бяло пшенично брашно, захар, яйца или яйчен меланж, сухо мляко или прясно мляко, фрукти, лимонови резанки, лимонова есенция, задължитлно масло, може малко и растително масло.

Добавят се много ядки, а също така локум или мармалад в някои краища на страната. Добрият козунак има богат състав. На външен вид той се отличава с големия си обем, лекото тегло, със златисто-кафява препечена коричка, обилно поръсена със захар. Моят съвет към българските потребители е тази година да не търсят в интернет доставки на козунаци. Най-малкото в тези рискови условия на пандемия не бива да се поддават на изкушението, защото няма никаква гаранция при какви условия е произведен и пакетиран съответният козунак. Добре е да се потърсят козунаци в търговската мрежа. Има ги навсякъде. Голямо е разнообразието. Нека останем дисциплинирани!

Има ли промяна в цените в сравнение с предишни години - на хляб, сладки, козунаци?

Нямаме промяна в доставните цени на нашите изделия. Мисля, че има много широка гама както на видове козунаци, така и на различни цени. Козунакът ще бъде традиционен като присъствие на великденската трапеза и може да бъде достъпен за всеки български потребител.

Очаква ли се поскъпване на хляба?

По никаква причина в момента не можем да имаме такива твърдения. Ние сме в период пред начало на жътва. Само след около два месеца България ще започне да жъне житна реколта 2020 година. Сами разбирате, че в този момент преди да сме наясно каква ще бъде реколтата, няма как да прогнозираме каква ще бъде цената на суровината и как тази цена ще се отрази при нас. Към момента просто нямаме никакви основания да твърдим, че ще има промяна в доставните цени. Ние отговаряме за доставните цени. Пазарните цени, тези, на които се продава към потребителя, се определят от търговците.

Отчита ли се промяна в търсенето на продукцията в тази ситуация, която се намираме?

Отчитаме по-високо търсене на хляб и хлебни изделия, което показва, че има реална оценка за важността на хляба в менюто на българина.

Предстои най-големият християнски празник, какво ще пожелаете на всички българи?

Пожелавам на всички българи да са светли празничните им дни, да усетят с душите си Възкресението, да оставят в себе си усещането за добро, което ни предстои. Нека не забравяме, че животът тече между два възгласа, между „осанна и разпни го“ и каквото и да има в нашия живот, ние трябва да останем човечни, за да има утре, защото сега повече от всякога сме убедени, че носим отговорност за утрешния ден чрез своите мисли и чрез своите действия. Нека останем човеци и да са светли празниците ни, и преди всичко много здраве и много дисциплина!

 

 

Мариана Кукушева, НБСХС: И тази година цената на козунака остава непроменена от производителите

15 Април 2020, Информационна агенция "Фокус"

София. И тази година цената на козунака остава непроменена от производителите. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод предстоящия празник Великден и празничната трапеза. Тя обясни, че има огромно разнообразие на козунаци и на суровини, с които той се изработва, но обединяващото между тях е  пшениченото зърно, което символизира на живота.

„Всички религии по света благославят това пшенично зърно. В козунакът присъства и маслото, яйцата и захарта. Разбира се, може да присъстват и фрукти: лимонови и портокалови корички, сухи плодове, ядки, мармалади  и дори локум. Разнообразието е голямо. Цените не са променени спрямо миналогодишните в търговката мрежа от производителите. Мисля, че всеки български производител може да намери своя козунак“, коментира тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят козунак на познат и утвърден производител. Продуктът трябва да е пакетиран, а на опаковката трябва да е изписано процентното съдържание на всички суровини, които са вложени в него. Трето, но не и маловажно е, че там - където се произвежда току-що изпечен козунак, трябва да бъде подаден на клиента отново  в  опаковка, а продавачът трябва да има всички защитни средства. Тя посъветва  да не се поръчва козунак през интернет, защото не е ясно къде е произведен и какво съдържа. Не е трудно и производството му в домашни условия,  най- добре ще се получи обредния хляб на стайна температура и във влажно помещение, каза още Кукушева.

Тя обърна внимание, че в рисковите часове, когато търговските обекти в  развити държави се опразваха в началото на пандемията, българските хлебопроизводители са изпълнили всички доставки навреме и не са оставили нито едно населено място без хляб.

Материал на Ева Бранимирова.



Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg