Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Мариана Кукушева: Цената на хляба не може да остане непроменена

 

интервю за Радио Добруджа на 14.09.20г./ материал на Даниела Русева

„Цената на хляба не може да остане непроменена.Тя следва тенденциите на пазара на труда, на пазара на суровините, на енергията и на транспорта”, коментира за радио „Добруджа” Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „В последната седмица се наблюдава повишаване на цените на пшеницата на международните пазари. Цената расте във Франция, Германия и Италия. При всичко това, както и новите цени на газта, на цената на човешкия труд, на очакваната нова цена на електричеството и като прибавим 20% ДДС, който се заплаща от крайния потребител, цената на хляба не може да остане непроменена", категорична е тя.

Мариана Кукушева не се ангажира да прогнозира срок и време, в които тази цена ще претърпи промени. „Все още зърното почива в складовите бази. Обикновено мелниците започват да работят с житната реколта на текущата година едва във втората десетдневка на месец октомври. Не бива да се пропуска и фактът, че себестойността на хляба е различна за всеки производител”, добави още тя.

По думите й хлебният баланс на страната е осигурен и суровината за производството на хляб е в достатъчно количество.

За това колко са фалиралите фирми и какви са резултатите от икономическия удар върху бранша, нанесени от коронавирусната пандемия и извънредното положение, ще може да се говори едва през следващата година. „В периода на тежката изолация и пандемия, много малки пекарни спряха своето производство, но това не означава, че са фалирали, защото преустановяването на дейност не винаги е фалит”, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Мнението на Мариана Кукушева е, че сивата икономика в бранша продължава да поддържа висок процент, защото все още не е в полезрението на органите на контрола. По думите й тя не е рискова, защото върви по отъпканите пътеки на „бялата” икономика и именно за това не пострада от пандемията. М. Кукушева изтъкна сериозната необходимост от въвеждането на Регистър на превозните средства, които транспортират хляб и хлебни изделия, което ще доведе до пълно „осветяване” на дистрибуцията на тези продукти, защото тя все още е част от сивата икономика. „Това е регламентирана практика в Европа, която е крайно време да започне да работи и у нас”, категоричен е браншовикът.

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2021 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg