Материал на БТВ, предаване Тази сутрин, 8.03.2022
Не се очаква шоково поскъпване на цената, заяви тя.
Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара, каза в "Тази сутрин" Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
"След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът", обясни тя.
Именно затова е взето решение 1,5 милиона пшеница - хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари.
'Това е абсолютно излишна пшеница. Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г.", поясни Кукушева.
Тя гарантира, че българските граждани няма да останат без хляб. По думите й замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.
"В случая говорим за компонентни в ценообразуването на хляба, които растат. Тъй като растат цените на енергоизточниците, на петрола, което е изключително важно, защото хлябът има най-тежката логистика", обясни още Марияна Кукушева.
"Масовият хляб, какъвто е белият, типовият и Добруджа, е най-евтината храна в света и това е истината за българския хляб. На пазара има на 69 вида хляб и някои от тях струват 10 лв. за половин килограм хляб. И за него има потребители.", коментира Кукушева.
Подробно може да се запознаете с цялото интервю тук.
Материал на БНР- радио Пловдив от 07.02.2022г. Автор: Екатерина Костова Интервю на Елена Крушкова.
В условията на нарастващи цени на енергоносителите и на синьото гориво, както и на основната суровина за производството на хляба и всички съпътстващи разходи, влизащи в себестойността му – той има най-малка корекция на цената си спрямо останалите продукти. Това е изводът на Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас.
В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив тя, обаче, потвърди, че толкова скъпо брашно не е имало от 10 години. В ситуацията и на коронакриза, като сегашната, браншът оцелява изключително трудно, допълни Кукушева. Тя съобщи, че някои преустановяват дейност, като сред тях най-много са тези, които правят закуски. Като допълнителна причина, освен поскъпващите суровини, енергия и транспорт, председателят на Съюза на хлебарите посочи: „Закуската на българина във време на пандемия се реализира в домашни условия“.
Според нея: "Единственият начин да се запази растежа на цените и да се забави фалита на малки пекарни, като едновременно се облекчи портфейла на потребителя, е да се диференцира ДДС ставката на всички храни на 9%". Но ако, по думите на Кукушева, това се е обсъждало по време на предизборната кампания и въпреки че има залегнало решение в коалиционното споразумение, при обсъждане на бюджета, „подобни структурирани разговори не се провеждат“.
Докъде могат да издържат хлебарите, обаче? На този въпрос Мариана Кукушева отговори така: „Не мога да направя прогноза, но категорично бих казала, че българският потребител няма да остане без хляб на трапезата си. Това вече е наша отговорност“.
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК