Дебат по темата за въвеждането на “данък вредни храни” събра в студиото на “Денят започва“ председателя на Управителния съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева и проф. Стефка Петрова – национален консултант по хранене и диететика.
Шансовете да не се въведе такъв данък са 99 на сто, “но ще останат лошите последствия от тази недобре обмислена идея”, прогнозира Кукушева.
Тя отбеляза, че преди въвеждането на каквато и да е законодателна промяна трябва да се вземат предвид икономическите условия в държавата и Европа. Говорим за налагане на бандерол върху храни, които са ежедневно на българската трапеза, за “връщане на братчетата на Гаврош във фокуса на обществено съществуване”, заяви още тя.
Прочети още: Дебат по темата за въвеждането на “данък вредни храни”
“Да говорим за налагане на бандерол върху храни, които ежедневно са на българската трапеза - върху бисквитите, шоколада, вафлите, означава да върнем братчетата на Гаврош в нашето общество”, заяви Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред БНТ. “Не легализирайте този порочен термин "вредни храни". Храната е единствено и само полезна. Дозата прави лечението. Да променяш хранителни навици като променяш пазара и пазарните цени, е просто безумие”, отсече г-жа Кокушева.
Прочети още: Акциз върху храните, ще върне братчетата на Гаврош в България
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2025 година.
Изтегли от ТУК