Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Мариана Кукушева: В България се яде най-евтиният хляб

Интервю за предаването "Денят започва с Георги Любенов" на 10.07.2021г. по БНТ.

В момента сме в жътва - един от най-благодатните периоди на годината. В Южна България тя почти приключва - а зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите- като изключително добри. В Добруджа жътвата започва в понеделник - 12 юли, и очакванията са и там реколтата като качество и количество да е добра. Това съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тази година България очаква една изключително богата като количество реколта, която може би ще подмине и реколта 2019 г., тогава тя беше 6 млн.тона", уточни тя.

По отношение на цената на суровината, за първи път от толкова години имаме продажба на реколтата в зелено, реколта 2021г. , която е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните, коментира Кукушева.

"Това е така, защото в световен план, въпреки добрата реколта, която се очаква, търсенето е повече от предлагането. Отдавна житната реколта не се използва само производство на храна, а и за производство на спирт. В условия на пандемия, които по прогноза на СЗО ще продължат до 2025 година, сами разбирате колко е голяма употребата на дезинфектанти, в основата на които стои спиртът" , обясни причините Кукушева.

Що се отнася до цената електроенергията, тя се отразява навсякъде.

"Още в производството на торовете се отразява цената на газа и на ел.енергията. Независимо какво ни обяснява КЕВР, трябва категорично да заявим, че българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа. Тази цена неможе да бъде преглътната и прескочена от нито един производител", допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличението на тока от 1 юли ще се отрази и върху цената на хляба, каза още тя.

"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с ковид. Хлябът е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация. Затова всеки производител има абсолютно различна цена от останалите и във всеки град на България цената е различна" , обясни Кукушева.

По думите й, никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.

"Пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната цена на хляба,т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС. В България се яде най-евтиният хляб. Не правя популизъм. Това е абсолютен факт", отбеляза Кукушева.

Още за цената и качество хляба и хлебните изделия вижте във видеото.

 

Ще поскъпне ли хлябът?

Интервю за Новините на NOVA, Автори: Ивомира Пехливанова и Цеца Алексова от 27.06.2021г.

Сметката на производителите за закъснялата жътва

Жътвата на ечемика и пшеницата закъснява заради обилните дъждове през последния месец. Прогнозите са да е от 7 до 15 дни за всяка от културите.

Въпреки това зърнопроизводителите са оптимисти, че ще има достатъчно зърно за хляб. Колкото до изкупната стойност- очакват повишение.

Жътвата на пшеницата в Добруджа се забави с около 15 дни, заради необичайно хладната пролет и обилните дъждове. В Бургаска област забавянето ще е около седмица до 10 дни.

Освен от добива зърнопроизводителите се интересуват и от изкупната цена на пшеницата. Миналата година заради лоши метеорологични условия реколтата в Бургаско беше далеч от очакваната. Подобна била ситуацията и в Европа, затова цената на тон пшеница достигнала през пролетта на 2020 година 420- 430 лева на тон.

Цената се определя от борсата, уточняват от бранша. Хлебопроизводителите обаче не са толкова оптимистично настроени и предвиждат поскъпване на хляба.

Заради сушата миналата година цената на основната суровина - брашното поскъпна драстично и сега се търгува за около 700 лева на тон. Завишение има и при всички консумативи. Въпреки това производители твърдят, че няма да допуснат увеличение с повече от 11%.

Положителното е, че въпреки дъждовното време през юни няма наводнени посеви или данни за влошаване на качеството на зърното.

"Към момента колегите зърнопроизводители са спокойни, че реколтата ще бъде добра като количество и много качествена. Това е добра новина, защото една мноо малка част от реколтата отива за вътрешно потребление", обясни за NOVA Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Реално обаче цената на хляба се задържа вече 2 години, заради голямата конкуренция, смятат от бранша. Точно тя ще бъде гарантът срещу драстично поскъпване.

Повече по темата гледайте във видеото.

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2021 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg