Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Докога ще расте цената на хляба

Материал на Нова ТВ от предаването "Събуди се" на 19.12.2021г.

Темата коментира Мариана Кукушева.

Докога ще расте цената на хляба и има ли път назад. В "Събуди се" темата коментира председателя на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Никога досега в последните 10 години не сме работили с толкова скъпо брашно. Никога досега не сме имали такава невъзможност да предвидим какво ни чака утре по отношение цената на енергията. При нас се оказва, че всяка партида хляб излиза с различна себестойност", обясни тя.

Кукушева уточни, че хлебарите са най-енергоемкият бранш в сверата на хранителното производство. Затова настояват да имат възможност за едногодишни договори в енергетиката.

"След лутането и след шока от все по-високите цени ще дойде и фалитът. Предполагаме, че голяма част от хлебопроизводителите ще загубят своите пазари и ще са принудени да затвирят още през второто тримесечие на 2022 г.", допълни тя. У уточни, че вече има четири- пет големи завода, преустановили работа заради цената на енергията.

Кукушева беше категорична, че не може да се планира колко струва хлябът. "Ние сме задължително на минус и въпросът е докога ще го караме така. Не е възможно да е задълго. При хляба производството е ежедневно", допълни председателят на Националния съюз на хлебарите и слдкарите.

Сред възможностите на производителите е да бъде намален грамажът на хляба.

С цялото интервюто може да се запознаете тук.

 

Намалена цена на тока ще намали ли цените на стоките?

 

Материал на БНТ, предаването "Референдум" от 14.12.2021г. с водещ Добрина Чешмеджиева

Този вторник в "Референдум".

Новото правителство спешно ще търси начин да намали цените на тока за бизнеса, дали това ще повлияе на цените на стоките? Защо производителите искат по-нисък ДДС за основни храни и услуги? Това ще повлияе ли или няма да повлияе на цените?

В студиото са икономистът Кузман Илиев, Ваня Григорова- икономически съветник на КТ "Подктепа", Руслан Стефанов- директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Йордан Чорбаджийски- зам.-председател на Националния съвет по храните.

Подкрепят ли хората намаляването на ДДС за някои стоки и услуги и при какви условия - това ще разберем от социологията на "Алфа Рисърч" за предаването.

Тук може да проследите предаването.

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2021 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2021

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg