Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Мая Манолова: 30 000 пенсионери ще получат ваучери за Великден

7 тона храна ще бъде раздадена в страната от кампанията „Великден за всеки“

„До днес в кампанията „Великден за всеки“ са събрани близо 600 000 лева, което означава, че 30 000 български пенсионери ще получат по един ваучер за храна от 20 лева.“ Това обяви омбудсманът Мая Манолова в пенсионерския клуб в „Младост“ III, където дари 200 пакета с храна.

Мая Манолова беше посрещната от възрастните хора с празнична погача и букет червени рози. На събитието присъстваха и Илия Раев - председател на обществения съвет, създаден специално за кампанията, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, едно от лицето на кампанията Тончо Токмакчиев, заместник-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов, кметът на район „Младост“ д-р Цветана Авджиева.

„5000 пакета с основни хранителни продукти ще получат други 5000 пенсионери, защото в дарителската капания с храни бяха събрани над 7 тона храна, един тон месни и млечни продукти, 150 000 души ще получат козунаци, осигурени са 74 000 опаковки безалкохолни напитки и един тон бира“, допълни омбудсманът. Тя подчерта, че кампанията продължава и очаква през следващите дни да бъдат събрани още средства.

„Първите средства вече са разпределени във вид на ваучери в общините в България. Пенсионерите могат да си ги получат от станциите на „Български пощи“, по една във всеки общински център, като имената на пенсионерите, които получават ваучери са изнесени в самите пощенски клонове на „Български пощи“ или в сградата на съответната община. Ваучерите са доставени в цялата страна, така че част от пенсионерите, които получават малко над 300 лева могат да получат своите ваучери“,разясни Манолова. Тя похвали отличниците на кампанията - област Стара Загора, които са събрали за своите пенсионери близо 70 000 лева, област Варна, област Кюстендил и град София.

Омбудсманът отправи специална благодарност на своите партньори БЧК, лицата на кампанията - Николина Чакърдъкова, Криско, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов, на медиите, работодателските организации, българския бизнес.

„Благодаря на кмета Живко Тодоров, който беше особено активен в тази кампания. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова, тъй като с подкрепата и логистиката на Столичната община става възможно разпределението на 1 300 пакета с хранителни продукти в град София. Благодаря на министрите Десислава Танева, Ивайло Московски, Теменужка Петкова, Ивелина Василева, на депутатите, които се включиха с дарения в тази кампания. Най-големият дарител до този момент е „Овъргаз“.

Благодаря и на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите с председател Мариана Кукушева, с чиято подкрепа раздаваме 150 000 козунаци, а също и на всички производители на храни, които се включиха в кампанията“, каза още общественият защитник. Манолова благодари също и на хранителна верига хипермаркети Кауфланд, които по време на кампанията осигуриха медицинска апаратура за 60 000 лева на Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен.

Омбудсманът посочи, че след окончателното приключване на кампанията ще бъдат обявени публично дарителите и резултатите, които ще могат да се видят на сайта на омбудсмана, БЧК и по общините.

„Имаме амбициозната цел след тази кампания да започнем една кампания за промени в законодателството, така че всички, които даряват храни да имат съответните стимули от държавата. И тогава подобни празници наистина ще се случват всеки ден и Великден ще е всеки ден, защото даряването на храни ще стане ежедневна дейност, а не предпразнична. Според мен благородната цел да няма гладни хора в България си струва усилието“, завърши Манолова и обеща, че заедно с екипа организирал кампанията ще се бори у нас даряването на храни да бъде облекчено от данъци, каквато европейска практика има.

Първа своя пакет с храна получи 82-годишната самотна баба Лиляна Йорданова, която е инвалид втора група. Възрастната жена благодари за жеста и се зарадва, че получената храна е за повече от 20 лева.

 

 

 

 

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2021 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg