Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Потребители и търговци засипаха с критики проектозакона за храните

803627Етикетите на български вече няма да закриват текстовете на чужд език.

Проектозаконът за храните предизвика остри критики още при публикуването си за обществено обсъждане вчера. Според потребители и търговци част от текстовете са неработещи, а идеите, които те са давали при предварителни обсъждания, изобщо не са взети предвид.

Проектът предвижда сериозен ръст на глобите за предлагането на опасни храни. Според текстовете техният размер се увеличава от два до шест пъти. Така например търговците, които предлагат опасни храни, пълни с оцветители над нормата, ще бъдат санкционирани с до 6000 лв. вместо досегашните 1000 лв.

С толкова ще бъдат наказвани и тези, които пускат на пазара храни за бебета и малки деца, или пък хранителни добавки, без да са уведомили за това здравното министерство. Проблемът обаче не е в размера на санкциите, а в ниската им събираемост, смятат от сдружението за модерна търговия, в оето членуват големите вериги у нас.

С новия закон се въвеждат и изисквания към предлагането на охладено, замразено и размразявано месо. В магазина то трябва да се поставя на отделен щанд от прясното месо с изрично посочване, че е "охладено". Трябва да се отбележат страната на произход, датата на добив и срокът на годност. Превозните средства, които транспортират храни, ще бъдат регистрирани и маркирани със специални стикери. Те не могат да се използват за превоз на други стоки, ако има опасност храната да се замърси. Когато се превозват няколко различни хранителни продукта, те трябва да бъдат разделени. Сайтовете за продажба на храни също ще бъдат регистрирани от Агенцията по храните.

Новост са и промени, свързани с етикетирането на храните. Етикетите на български език, които се поставят върху вносните храни, вече няма да се лепят върху оригиналната маркировка, а до нея. Целта е и българския, и производствения етикет да са на разположение на клиента и той сам да решава кой от тях да прочете. Според Сдружението за модерна търговия обаче тази мярка е обречена на провал още отсега. Причината е, че има малки продукти, които не позволяват поставянето на два етикета едновременно и затова се налагало те да бъдат един върху друг. В същото време информацията на чужд език е безполезна за повечето потребители и би могла да се закрие от еквивалентна информация на български език, без да се ощетяват интересите им, изтъкват от сдружението.

Федерацията на потребителите и "Активни потребители" критикуват краткия срок за становища и запознаване с проектозакона. Той бе качен на страницата на Министерството на земеделието на 26 април, а срокът за мнения бе 14 дни, по-голямата част, от които почивни. Според експертите на федерацията проектът е опорочен, а разделът "Бутилирани минерални, изворни и трапезни води" е "направо осакатен", тъй като "няма нито една дума, текст или ред с изисквания и регламент към бутилирането на трапезни води". Темата е особено чувствителна, защото има множество сигнали за нарушения при бутилираните води, изтъкват от федерацията. Ако министерството игнорира възраженията, е възможно да бъде сезирана Европейската комисия.

ПРОИЗХОД

Етикети, посочващи страната или мястото на произход, трябва да станат задължителни за всички видове мляко за пиене, както и за млечни и месни продукти, смята Европейският парламент. Обозначаването трябва да е задължително и за месото в преработените храни, се казва в незаконодателна резолюция, гласувана вчера. Тя бе приета с 422 гласа "за", 159 "против" и 68 "въздържал се". Подобни препоръки са приемани и преди, но засега Европейската комисия отказва да предложи съответни нормативни промени.Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2021 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg