Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Бизнесът: Храни по браншови стандарт за обществените поръчки

Храните, които се доставят по обществени поръчки - за училища, детски градини, затвори, болници, социални домове, задължително да се произвеждат по утвърден браншови стандарт. Това предложи шефът на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева на дискусията на "Стандарт" "Да! Та българската храна".

Тя се аргументира, че така всички ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени. Освен това браншът ще се изсветли, защото всички фирми, които работят по стандарти, са на светло.

Предложението бе подкрепено и от Атанас Урджанов, шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България.

"Ако става въпрос за поръчки с евросредства - това ще е сложно, но ако парите са български - ще е по-лесно. Приемам ръкавицата", отговори земеделският министър.


Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението "Храни и напитки в България", пък поиска помощ от Порожанов при подготовката на директивата за двойните стандарти на храните. От сдружението настояват да се запише в текстовете, че когато два продукта са взаимозаменяеми, това да не се счита за различно качество. Иванова поиска съдействие от българските управляващи браншовите организации у нас да бъдат уведомявани за промени в нормативите на европейско ниво, които касаят техните членове, за да могат да участват в обсъждането.
Искат национален дебат за ДДС на храните

Да се направи национален дебат за ДДС на храните у нас, настоява бизнесът. Савина Влахова, председател на Съюза на българските мелничари, отново постави наболялата тема за липсата на диференцирана ставка на ДДС, по време на дискусията на "Стандарт" Да! на българската храна.

"Българските производители не са конкурентни, защото на всички храни слагаме още 20% към цената. Докато в повечето държави в ЕС, включително и в съседна Румъния, ДДС е по-нисък. Заради това българският стопанин не е конкурентен и на пазара на труда. "Как да задържим хората на работа, когато у нас надницата е 30 лева, а гърците плащат 30 евро", попита Влахова. Тя допълни още, че настоява по темата да има национален дебат.

България остана една от малкото страни в ЕС с единна ставка по ДДС, посочи земеделският министър Румен Порожанов. И даде за пример Полша, където плодовете и зеленчуците например са с 3% ДДС. Проблемът не може да бъде решен от един министър, нужна е политическа воля по въпроса, каза още шефът на агроведомството.
Източник: standartnews.comПроекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2019 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

Галерия Дискусионен клуб

25 години Булпек

Галерия Булпек 2018

Puratos

Lesaffre

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512