Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в интервю за Агенция „Фокус“ за инициативата „От зрънцето до хляба“.
Фокус: Госпожо Кукушева, какво представлява инициативата „От зрънцето до хляба“?
Мариана Кукушева: Инициативата „От зрънцето до хляба“ е част от комуникационната стратегия на националния фонд на хлебарите и сладкарите, подчинен на философията, че хлябът е извор на живот, той е молитва, но той е и сърдечен пулс. Хлябът е храната, която е насъщна и може би затова присъства във молитвите на всички религии, може би затова пред хляба и пред Бог всички са равни, независимо от ръст, пол, занятие, етнос, цвят на кожата и т.н. Идеята да се обърнем към най-малките е изключително актуална в днешния момент, защото 21-ви век и неговото второ десетилетие е подчинено като тема в целия Европейски съюз – хранене и изграждане на здравословни хранителни навици у децата. Не можем да очакваме от държавата да свърши нашата работа спрямо българските бъдещи потребители. Бизнесът вече е задължен да създава потребителски навици у най-малките, така че утре, когато самите те са преки потребители, влизат в търговските обекти, купуват, избират, да правят своя осъзнат избор въз основа на традиционното хранене, здравословността на храната, да приемат и да упражняват хранителни режими, които никога не изключват хляба.
Каква може да бъде субстанцията на добрия тонус и настроение? Успешен експеримент на този въпрос беше проведен на форума "Хляб, вино, малко шоколад - сила,страст и екстаз в едно". Той беше организиран от Председателя на НБС на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева, заедно със сдружението на винарите и неговия председател Маргарита Христова.
"Какво е да изминеш естествения път от зрънцето, до хляба и виното. Това е философията на нашия живот", каза г-жа Кукушева. Този диалектически път до удоволствието бе изпробван при съчетанието на определени вина с определен хляб, както и шоколад. Това беше и целта на мероприятието в Интер експо център.
Сред специалните гости на дегустацията бе и проф. Донка Байкова - изтъкнат специалист по хранене и диетика. "Аз не мога да разбера вироглавите опити на хората да гладуват. Няма движение без бензин. Има баланс, познаване на тънкостите на храненето", каза проф. Байкова.
По време на дегустацията бяха пробвани разкошни български бели и червени вина, които са от италиански сорт и с българско грозде. Червеното вино пък бе с 12-месечно отлежаване във френски бъчви. Имаше различни комбинации - с бяло и черно хлебче, както и с бял, млечен и черен шоколад.
Крайният резултат бе отличен и донесе настроение на гостите. И със сигурност обогати вкусовото въображение.
Изтоник: www.standartnews.com
„От зрънцето до хляба“. Така се нарича голямата инициатива за тази година на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя бе представена от председателя на съюза Мариана Кукушева в Интер Експо Център, където тази седмица се проведоха международните специализирани изложения Булпек, Месомания, Светът на млякото, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019. В сряда Мариана Кукушева организира "Сладка игра с вкусна храна". Тя и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, учиха 20 деца от столичното 15 СУ да правят сами сандвичите за закуската през уикенда с мама и татко, както и да ядат здравословно. Днес съюзът на хлебопроизводителите и сладкарите представя уникалния Наръчник "От зрънцето до хляба" за малки и големи, както и специализираният сайт www.ot zruncetodo.bg. В петък пък НБСХС организира форума "Хляб, вино и малко шоколад".
Джобна книжка им представя пътя на насъщния от нивата до трапезата, казва Мариана Кукушева
Цялата гама от хлябове вече са обхванати в утвърдения стандарт "България"
Стандартите за качество на храните трябва да влязат във всички обществени поръчки
Имаме уверението на Кирил Ананиев, че и храните в детските градини ще са по БДС стандарти
Без задължителен стаж по специалността дуалната система е неефективна
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г- Н БОЙКО БОРИСОВ | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОМБУДСМАН Г- ЖА МАЯ МАНОЛОВА | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ Г- Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ в 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЛОЗАРО- ВИНАРСКА КАМАРА | ТУК |
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ АСОЦИАЦИЯ НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ | ТУК |
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2019 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя