Участие на г-жа Мариана Кукушева в сутрешния блок на Българска национална телевизия в "Денят започва" на 11.12.20г.
Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки, през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.
Това изчисли в "Денят започва" Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.
"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и Covid пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", обясни тя.
По думите й оскъпяването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.
"Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина- баршното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса", изреди Кукушева.
Тя подчерта , че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.
"Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия", отбеляза Кукушева и добави:" Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация- с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител."
Вижте още от разговора във видеото.
Материал на радио Благоевград от 10.12.2020г., Българско национално радио с водеща Биляна Славчева, в предаването "Днес", "Потребителска кошница": С около 10 ст. е поскъпнал хлябът през полседните няколко месеца- алармират потребители и производители. На какво се дължи това и как се отразява пандемията на бранша?
Ще чуете коментар в звуковия файл на г-жа Мариана Кукушева, председател на Управителният съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.
Средно с около 10 ст., се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици. Това потвърждават потребители, производители и търговци.
Кои са причините?
Според Мариана Кукушева председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, една от причините е повишеното търсене. Според нея, като цяло световната и българската реколта от пшеница е добра и като качество, и като количество, въпреки че има ферми, които са добили по-малко количество зърно. Covid пандемията също има своето влияние върху пазарите на зърно и пшеница, като цяло.
Covid кризата е една от причините за поскъпване на хляба
"При затварянето на големите ресторантьорски, транспортни и туристически сектори се освободиха огромни финансови ресурси, които бяха насочени към покупка на зърнени култури, защото от тях се приготвя основната храна на хората. И второ, защото зърното има по-дълъг срок на годност. Това повишено търсене на зърно, с огромни парични ресурси, доведе до непознато през последните 6 години, увеличение на цената на пшеницата"- коментира Мариана Кукушева.
Според нея, друга за повишаване на цената на хляба, са увеличените средства за запазване живота и здравето на заетите в бранша, в месеците на пандемия.
"Нашите работници не работят от вкъщи, мисля, че по-голямо геройство е да ставаш призори, да тръгваш в ранните часове на деня и да изпълняваш своите служебни задължения" - сподели още Мариана Кукушева, която съобщи, че една част от работниците са напуснали, заради страха от коронавируса, защото те също са на първа линия. Но държавата не включва в мерките срещу Covid-19 хлебопроизводителите и сладкарите.
Държавата не подпомага хлебопроизводители и сладкарите за Covid-19
"Държавата поощри работещите на първа линия с финансов ресурс, но не и риска, който поемат всички заети в хлебопроизводството - производители и дистрибутори. Ние повишихме заплащането, с което повишихме мотивацията на хората да идват на работа. Но не получихме нужното уважение като отношение от държавата, което е леко обидно. Не получихме човешката благодарност на нито един държавен ръководител, затова че продължаваме безмълвно и безотказно да работим всеки ден".
Тя сподели, че браншът няма диалог с държавните ръководители и не е необходимо да "проси благодарност".
Подробностите може да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мариана Кукушева.
Търговците продават промоционален и преоценен хляб
Мариана Кукушева подчерта, че в момента в България има търговски вериги и малки квартални магазинчета, които продават хляб на промоционална цена. Това е един от търговските методи за да не се променя цената на масовия хляб. В същото време, непродадения до обяд хляб, в големите търговски вериги, също се продава с коригирана надолу цена.
Ще продължи ли да поскъпва хлябът?
"Прогноза за цената на хляба след Нова година, няма кой да направи в момента. Вече имаме оскъпяване на цената на енергията, на транспорта, на банковите кредити, лихви и такси които бизнеса плаща. Има оскъпяване цената на човешкия труд , и не на последно място, цените на опаковките. Предстои десетолетието на "зелената сделка" , това означава, инвестиции на бизнеса, едно от които, е опаковането"- обясни още Мариана Кукушева.
Коментар на г-жа Мариана Кукушева за ТВ Бг Он Еър в предаването "Денят" на 07.12.2020г.
Вижте видеото погоре.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя