Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Защо поскъпна хлябът?

 

Участие на г-жа Мариана Кукушева в сутрешния блок на Българска национална телевизия в "Денят започва" на 11.12.20г.

Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки, през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.

Това изчисли в "Денят започва" Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и Covid пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", обясни тя.

По думите й оскъпяването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

"Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина- баршното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса", изреди Кукушева.

Тя подчерта , че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

"Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия", отбеляза Кукушева и добави:" Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация- с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител."

Вижте още от разговора във видеото.

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Галерия Булпек 2020

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg