Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Мариана Кукушева, НБСХС: Отчитаме изключително добра зърнена реколта, над 70% от която има хлебопекарни качества

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със зърнената реколта тази година и цената на хляба.
Фокус: Г-жо Кукушева, голяма част от зърнената реколта вече е ожъната как оценявате тазгодишната добив?
Мариана Кукушева: Изключително добър добив като качество и като количество. Даже количеството доближава същото от 2017 г. – 6 100 000 тона. Качеството е повече от високо. Последните анализи показват над 70% от реколтата има хлебопекарни качества. Една изключително добра новина за българските зърнопроизводители. Оказа се че засегнатите площи не са малко, но нямат решаващ фактор при събиране на реколтата.
Фокус: Какво показва тенденцията – увеличение или намаление на реколтата в сравнение с предходни години?
Мариана Кукушева: Задължително увеличение, все пак около 5 500 000 тона е реколтата от 2018 г., а сега имаме с половин милион тона по-висока, около 600 000 тона.
Фокус: Имаше ли много места засегнати от градушки, които са повлияли негативно на реколтата?

Мариана Кукушева: Има статистика, която би трябвало да е качена на сайта на Министерство на земеделието и храните, която да покаже засегнатите площи. Мисля че вече са извършени описи и проверки на място и тези засегнати площи са свързани и с трайното засушаване и с градушките и наводненията през последните месеци. Така или иначе климатът се променя, но нещо категорично трябва да кажем, че българското зърнопроизводство е един устойчив бизнес, сортовете семена, които се сеят са абсолютно иновативни и са свързани с устойчивост на новите климатични условия.
Фокус: Очаква ли се поскъпване на цената на хляба?
Мариана Кукушева: На този етап няма как да коментираме, каквито и да било стойности на хляба. Първо, защото това е антиконкурентно. Но категорично цената на живот в България ще се покачва, както и в останалия европейски свят. Бих казала, че това е световна тенденция, защото расте цената на природния газ, расте цената на енергията, а в същото време расте и цената на труда. Човешкият труд вече е един фактор, който не може да бъде пренебрегнат, който сериозно покачва себестойността на един продукт. Бих казала, че себестойността на един продукт 30% от него са същност плащане на човешки труд.
Фокус: Следи ли се разпространението на зърното, което както знаем е предпоставка за разпространението на африканска чума по свинете?
Мариана Кукушева: Не, в никакъв случай продажбата на зърно и консумацията на зърно не е свързана с африканска чума. Чуха се и такива абсурдни анализи, че зърното носи такива зарази. Науката казва, че такова нещо е абсолютно немислимо. Още повече всяка една зърнена реколта има своя санитарен период на отпочиване в зърнените складове, в зърнобазите. Този санитарен период е свързан с календарни дни, не по-малко от 40-50. С оглед на това, при положение, че вируса живее, пак според твърдение на науката, на която трябва да се доверим, не повече от 7-10 дни сами разбирате, че това са едни пошли импровизации на, бих казала, на хора, които нямат компетенция и търсят евтината сензация.
Фокус: В заключение искате ли да добавите още нещо по темата?
Мариана Кукушева: В заключение трябва да кажа нещо категорично. Българското зърнопроизводство, българската пшеница по никакъв начин не е заразена, нито преносител на вируса на свинска чума. С оглед на това очакваме една изключително добра реализация на пазара. Вярвам в качеството на българското зърно повече от всеки друг в България, който коментира същото, защото познавам тежкия труд и огромните инвестиции и отговорност, който залагат българските производители. Абсурдно е да продължим да разпространяваме фалшиви новини с идеята да помрачаваме и без това нелекия живот на България. Нужно е да се отнасяме с уважение към хляба и към суровината, от която се прави хляба. В противен случай мисля че Бог ще ни накаже.

Източник: http://www.focus-news.netПроекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg