Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Мариана Кукушева, НБСХС: Отчитаме изключително добра зърнена реколта, над 70% от която има хлебопекарни качества

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със зърнената реколта тази година и цената на хляба.
Фокус: Г-жо Кукушева, голяма част от зърнената реколта вече е ожъната как оценявате тазгодишната добив?
Мариана Кукушева: Изключително добър добив като качество и като количество. Даже количеството доближава същото от 2017 г. – 6 100 000 тона. Качеството е повече от високо. Последните анализи показват над 70% от реколтата има хлебопекарни качества. Една изключително добра новина за българските зърнопроизводители. Оказа се че засегнатите площи не са малко, но нямат решаващ фактор при събиране на реколтата.
Фокус: Какво показва тенденцията – увеличение или намаление на реколтата в сравнение с предходни години?
Мариана Кукушева: Задължително увеличение, все пак около 5 500 000 тона е реколтата от 2018 г., а сега имаме с половин милион тона по-висока, около 600 000 тона.
Фокус: Имаше ли много места засегнати от градушки, които са повлияли негативно на реколтата?

Мариана Кукушева: Има статистика, която би трябвало да е качена на сайта на Министерство на земеделието и храните, която да покаже засегнатите площи. Мисля че вече са извършени описи и проверки на място и тези засегнати площи са свързани и с трайното засушаване и с градушките и наводненията през последните месеци. Така или иначе климатът се променя, но нещо категорично трябва да кажем, че българското зърнопроизводство е един устойчив бизнес, сортовете семена, които се сеят са абсолютно иновативни и са свързани с устойчивост на новите климатични условия.
Фокус: Очаква ли се поскъпване на цената на хляба?
Мариана Кукушева: На този етап няма как да коментираме, каквито и да било стойности на хляба. Първо, защото това е антиконкурентно. Но категорично цената на живот в България ще се покачва, както и в останалия европейски свят. Бих казала, че това е световна тенденция, защото расте цената на природния газ, расте цената на енергията, а в същото време расте и цената на труда. Човешкият труд вече е един фактор, който не може да бъде пренебрегнат, който сериозно покачва себестойността на един продукт. Бих казала, че себестойността на един продукт 30% от него са същност плащане на човешки труд.
Фокус: Следи ли се разпространението на зърното, което както знаем е предпоставка за разпространението на африканска чума по свинете?
Мариана Кукушева: Не, в никакъв случай продажбата на зърно и консумацията на зърно не е свързана с африканска чума. Чуха се и такива абсурдни анализи, че зърното носи такива зарази. Науката казва, че такова нещо е абсолютно немислимо. Още повече всяка една зърнена реколта има своя санитарен период на отпочиване в зърнените складове, в зърнобазите. Този санитарен период е свързан с календарни дни, не по-малко от 40-50. С оглед на това, при положение, че вируса живее, пак според твърдение на науката, на която трябва да се доверим, не повече от 7-10 дни сами разбирате, че това са едни пошли импровизации на, бих казала, на хора, които нямат компетенция и търсят евтината сензация.
Фокус: В заключение искате ли да добавите още нещо по темата?
Мариана Кукушева: В заключение трябва да кажа нещо категорично. Българското зърнопроизводство, българската пшеница по никакъв начин не е заразена, нито преносител на вируса на свинска чума. С оглед на това очакваме една изключително добра реализация на пазара. Вярвам в качеството на българското зърно повече от всеки друг в България, който коментира същото, защото познавам тежкия труд и огромните инвестиции и отговорност, който залагат българските производители. Абсурдно е да продължим да разпространяваме фалшиви новини с идеята да помрачаваме и без това нелекия живот на България. Нужно е да се отнасяме с уважение към хляба и към суровината, от която се прави хляба. В противен случай мисля че Бог ще ни накаже.

Източник: http://www.focus-news.netПроекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2019 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

25 години Булпек

Галерия Булпек 2018

Puratos

Lesaffre

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512

adevertisement message 512