Актуално

„Хлябът от чисти ръце” – Национална кампания на браншовия съюз в подкрепа на легалния бизнес в партньорство с МЗХ, БАБХ и МФ

Хлебарите пресмятат щетите върху бизнеса при коронавируса

 

Рано е да се правят каквито и да било оценки за щетите. Очакваме финансистите на държавата, експертите на Министерството на икономиката и МФ, съветниците на премиера да ни обяснят какво следва след 13 май. Това заяви пред БГНЕС председателят на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Предстои влизането ни в икономическо състояние, което е изключително тежко – повишена безработица, понижено производство и висока инфлация. Как ще се справяме, накъде ще вървим. Очакваме мъдри държавни хора да го кажат. Защото, държавата е водеща сила и определя посоката на движение. Едва ли до нас ще стигнат изключителни грантове, които Европа ще даде на страните от еврозоната", прогнозира тя.

Според Кукушева към момента няма точни анализи

за щетите в хлебарския и  сладкарския сектор.

„Анализ се прави след отминаване на едно събитие, а не по време на събитието. Но така или иначе загубите се трупат. Не мисля, че има бранш, който да е доволен от създалата се ситуация. Факт е, че себестойността на нашата продукция се покачи с оглед на извънредните мерки, които се вземат за ползване на повече дезинфектанти, на лични предпазни средства, заради покачената цена на суровини“

Благодарение на денонощния труд на хлебарите в България, в рамките на извънредното положение не са закъснели нито минута с доставките и нито един обект не е останал незареден, отбеляза Кукушева.

Към момента в ограничен мащаб се реализира продукцията в промишлеността със сиропирани сладкарски изделия. Една от причините за ниския оборот е затварянето на хората по домовете. Много домакинства са предпочели да правят домашни сладкиши, вместо да купуват такъв тип изделия.

Материал на Петя Славова от 03.05.2020г., БГНЕС (Dnes.bg)

 Проекти

Bojko Satchanski i Mariana Kukusheva Споразумение за прилагане на добри търговски практики Прочети повече...
"Пазарът на бързооборотни стоки в търсене на..." Прочети повече...

bgРЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2020 година.
Изтегли от ТУК

Издания

mail.pcexpert.bg

ДИСКУСИОНЕН КЛУБ

Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене


-------------------------------------------------

Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя

АГРА 2019

Галерия Булпек 2019

Puratos

Lesaffre

https://otzruncetodo.bg