Материал на БТВ, предаване Тази сутрин, 20.04.22
Вижте коментара на председателя на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите
Гледайте видеото!
Материал на ИА Фокус, 16.04.2022, автор Милослава Ангелова
Водещ: Г-жо Кукушева, отвсякъде ни залива информация за поскъпване, увеличение на цените на различни услуги, продукти, попадаме на информация за двойно пo-скъпи козунаци тази година. Така ли е? В какви граници варира?
Мариана Кукушева: Прогнозите за увеличение на цените не са на национално ниво, те са на европейско. Между другото, вчера FAO- Световната организация по продоволствена сигурност към ООН, обяви, че ръстът на цените на храните към сегашния момент са невиждани в последните 30-40 години. И предвиди продължаващо увеличение на основни храни, на основни хранителни суровини. Предвиди и нещо много по-тежко - липсата на храни за изхранване на населението на земята. За съжаление, продоволствената несигурност на Европа е вече факт. България е между страните, които гледат достатъчно зърнени култури. Гледаме основно и за износ, не само за задоволяване на вътрешното потребление. Това е много добра новина, защото нашата продоволствена сигурност в това отношение ще бъде гарантирана. Що се отнася до цените, знаете, че законодателят е забранил ние да коментираме цените, но мога да кажа, че на пазара- направили сме такова изследване, има около 38 вида козунаци в различни грамажи, производители и пълнежи. Те имат абсолютно различни цени. С оглед на това считам, че българският потребител ще намери своя производител на козунаци и ще предпочете българското. Българските козунаци за разлика от популярни италиански намат такова изобилие на консерванти, нямат дълъг срок на годност, а това гарантира и тяхната здравословност.
Водещ: Очаквате ли хлябът да поскъпне наесен?
Мариана Кукушева: Не мога да направя прогноза, но тенденциите за все по-високи цени на енергия, на петрола, този скок на цена на суровината за нас - брашното, защото има недостиг на зърно във всички международни пазари, а знаете, цените са борсови, говорят, че цената на хляба няма да спадне.
Водещ: Вече целогодишно виждаме в големите вериги панетоне и всякакви вносни. Конкуренция ли е той на българските козунаци и научихме ли се да търсим качественото, в случая българското?
Мариана Кукушева: Според мен в последните 5-6 години българският потребител традиционно избира българския козунак специално за двата големи празника Цветница и Великден. Не мисля, че предлагането на козунаци, проиведени в Европейския съюз, могат да бъдат конкуренция. Разбира се, те също имат своята таргет група на почитатели между потребители, но те са чувствително с по-високи цени, и пак повтарям, с много дълъг срок на годност- от 6 месеца до 1 година. Освен това ароматът на българския козунак е несравнимо по-добър от този на едно консервирано тестено изделие, като панетонето.
Водещ: Между другото, следите ли за злоупотреби?
Мариана Кукушева: Злоупотреби е силно казано. Ние нямаме такава законодателна инициатива и изпълнителната власт по никакъв начин не ние е вменила правото да регистрираме злоупотреби, които да можем да накажем по съответния ред. Но разбира се, качеството на продукцията, произведена от моите колеги, е тема, която няма давност и е постоянно актуална, особено във време, в които парите стават особено ценни. Към момента нямаме никакви оплаквания от потребителите. Мисля, че ще остане така до края на празничните дни. Българсите козунаци се предлагат най-много в тези празнични 2-3 седмици преди и след Великден, в които тяхното потребление е обосновано с факта, че празничният козунак всъщност е божественият хляб, който слагаме на масата си. Хлябът, който даряваме, който споделяме, с който си прощаваме за минали грешки, и с който хляб поглеждаме към бъдещето, към по-доброто.
Водещ: С вас през годините много често сме си говорили, че и хлябът, и козунакът са традиционни продукти, доказали се през годините, че ние самите сме традиционалисти. Но има ли нововъведения, какви са те по отношение на козунаците?
Мариана Кукушева: В случая говорим за липса на нововъведения по отношение на рецептурите. Тук е мястото да кажа, че националният браншови съюз съвместно с професионалната гимназия на /.../ е публикувала в платформата "Ю туб" немалко рецепти за производство на домашни козунаци или домашни козуначени кифлички. Така че вашите радиослушатели могат да разгледат тези рецепти. Те са лесни за изпълнение в домашни условия. Що се отхася до иновациите, те съществуват единствено по отношение на методите на приготвяне на козунака, но иновативните методи са характерни за индустриалното производство. В домашни условия козунакът се произвежда по традиционния метод на двойно замесване, на добра температура в стаята. Всички суровини и материали, които се слагат в неговото производство, трябва да бъдат добре темперирани, тоетст, извадени още от предишния ден, за да може да се получи крайният ефект - козунакът да е огромен на обем, да е лек като тегло и да стане на конци.
Водещ: Много домакини, особено по-младите, ще кажат, че домашно приготвения козунак е висш пилотаж. Коя е най-важната съставна част от подготовката и от създаването на козунака?
Мариана Кукушева: Най-важната съставна част според мен е добрата енергия и желанието да сътвориш нещо с ръцете си, за да нахраниш фамилията, за да подариш полученото изделие. Много е важно и това, което казах, за темпериране на продуктите, а те са традиционно бяло пшенично брашно, произведено от българска пшеница. Има немалко мелници, които предлагат брашно за козунаци - на пазара се намира такова. Това е обогатено брашно с повече нишесте в него, за да могат да се развият по-добре ферментационни процеси. Задължително имаме яйце, настъргана лимонова коричка, задължително имаме захар в козунака, и захар за поръсване, за да се получи онази вълшебна златисто кафява коричка, която всъщност ни действа много примамващо. В козуначеното тесто могат да се сложат стафиди, ядки, при завиване на рулата могат да се сложат локум, различни мармалади. И важната част от приготвянето е двойното замесане. Даже когато се формира козунакът отново трябва да бъде оставен на топличко да втаса, след което се вкарва във фурна не по-висока от 180 градуса температура. Пече се е рамките на около 40 минути. Не бива през това време да се отваря домашната фурна.
Водещ: Г-жо Кукушева, домашен или от пекарна?
Мариана Кукушева: Аз лично приготвям домашно козунаци заедно с моите внуци. Смятам, че това е част от омаята на празника- да приготвим традиционния божествен хляб.
Водещ: Какво казвате на вашите внуци за традицията, за козунака?
Мариана Кукушева: Традицията е свързана с хляба, а той е свещената храна във всички религии. И понеже никой не е по-голям от хляба, и понеже е изключително важно фамилията, може и с приятели, да бъдат заедно на масата, да споделят храната. Най-важното нещо е да споделят добри думи- да има похвала, да има благодарност, да има прошка. Едни такива чувства, които считам че в днешния ден, в периода на война, е изключително важно да си дарим.
Материал на ИА Добруджа, 11.04.2022
Както при всички останали храни,така и при козунака ще има промяна в цената. Голямата конкуренция в бранша обаче няма да позволи шоково поскъпване на божествения хляб за празника. Вярвам, че за Великден той ще бъде абсолютно достъпен за всяко българско семейство. Това коментира в ефира на радио „Добруджа” Марияна Кукушева - председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Най-големият удар на повишените цени на енергоизточниците, дизела, на труда и на основните суровини, го поемат и плащат хлебарите. При нас чувствително е повишена цената на брашното, на захарта, на олиото и маслото и всички тези компоненти, съчетани с високите сметки за енергийни разходи правят труда на хлебаря много тежък, суров и неблагодарен, коментира още тя. Хлебарите и сладкарите работят при норма на печалба около 0% и се опитват да се задържат на пазара. За съжаление броят на производителите, които се отказват от този бизнес, расте ежедневно, казва още М. Кукушева.
По думите на председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в момента се отварят интернет пекарни, които предлагат и козунак. По този повод тя отправя апел към потребителите да се отнасят много внимателно към подобни предложения, защото козунакът е особено тестено изделие и не е ясно при какви условия и при каква технология е произведен.
Марияна Кукушева увери, че картел между хлебарите няма и не може да има, поради което трудно може да се предвиди кога ще има повишение на цените. Всеки производител има своя себестойност, казва тя.
Храните достигнаха своя небивал праг на високи цени на световно ниво, а тренда на покачване ще продължи. Трябва да сме щастливи, че България е сериозен производител както на пшеница, така и на слънчоглед. Вярвам, че няма да оставим държавата с празни регали в търговските обекти, защото в съвременна Европа днес има много празни регали в търговските мрежи. Аз съм оптимист и се надявам, че няма да стигнем до това ниво, заяви още председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите у нас.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2024 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя