Материал на БТВ, предаване Тази сутрин, 8.03.2022
Не се очаква шоково поскъпване на цената, заяви тя.
Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара, каза в "Тази сутрин" Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
"След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът", обясни тя.
Именно затова е взето решение 1,5 милиона пшеница - хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари.
'Това е абсолютно излишна пшеница. Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г.", поясни Кукушева.
Тя гарантира, че българските граждани няма да останат без хляб. По думите й замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.
"В случая говорим за компонентни в ценообразуването на хляба, които растат. Тъй като растат цените на енергоизточниците, на петрола, което е изключително важно, защото хлябът има най-тежката логистика", обясни още Марияна Кукушева.
"Масовият хляб, какъвто е белият, типовият и Добруджа, е най-евтината храна в света и това е истината за българския хляб. На пазара има на 69 вида хляб и някои от тях струват 10 лв. за половин килограм хляб. И за него има потребители.", коментира Кукушева.
Подробно може да се запознаете с цялото интервю тук.
Материал на БНР- радио Пловдив от 07.02.2022г. Автор: Екатерина Костова Интервю на Елена Крушкова.
В условията на нарастващи цени на енергоносителите и на синьото гориво, както и на основната суровина за производството на хляба и всички съпътстващи разходи, влизащи в себестойността му – той има най-малка корекция на цената си спрямо останалите продукти. Това е изводът на Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас.
В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив тя, обаче, потвърди, че толкова скъпо брашно не е имало от 10 години. В ситуацията и на коронакриза, като сегашната, браншът оцелява изключително трудно, допълни Кукушева. Тя съобщи, че някои преустановяват дейност, като сред тях най-много са тези, които правят закуски. Като допълнителна причина, освен поскъпващите суровини, енергия и транспорт, председателят на Съюза на хлебарите посочи: „Закуската на българина във време на пандемия се реализира в домашни условия“.
Според нея: "Единственият начин да се запази растежа на цените и да се забави фалита на малки пекарни, като едновременно се облекчи портфейла на потребителя, е да се диференцира ДДС ставката на всички храни на 9%". Но ако, по думите на Кукушева, това се е обсъждало по време на предизборната кампания и въпреки че има залегнало решение в коалиционното споразумение, при обсъждане на бюджета, „подобни структурирани разговори не се провеждат“.
Докъде могат да издържат хлебарите, обаче? На този въпрос Мариана Кукушева отговори така: „Не мога да направя прогноза, но категорично бих казала, че българският потребител няма да остане без хляб на трапезата си. Това вече е наша отговорност“.
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
Материал на БТВ, предаване "Тази неделя" от 06.02.2022г.
Двата бранша са в много тежко положение, работят на загуба и се нуждаят от помощ, казаха Мариана Кукушева и Димитър Зоров.
Какви са причините за увеличението на цените на храните, разликите в стойността на хранителниите продукти и какво ще последва от това? Това коментираха в "Рази неделя" председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и млекопреработвателят Димитър Зоров.
"Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5 % по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, акто разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия", коментира Зоров.
" В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл-"донори", каза Зоров.
"Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи за суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд", каза Мариана Кукушева.
Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, но производствата не отговарят на съвременните изисквания.
Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнеса му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58% , а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.
По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.
И Зоров и Кукушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.
Единият вариант е именно намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък. Това ще е от полза и за производителите и за потребителите, коментира Зоров.
Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.
Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но "знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи".
Вижте във видеото целия разговор.
РЕГИСТЪР
на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден страндарт „ България“ за 2023 година.
Изтегли от ТУК
Дискусия за здравословното детско и ученическо хранене
-------------------------------------------------Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя